Hoe kan je een peuter driftbui voorkomen?

DolleMoeder • 23 februari 2017

Ha!!! Mijn eerste clickbait! Want dit stuk gaat lekker helemaal niet over het voorkomen van driftbuien. Het gaat over artikelen die wel beweren dat dat kan, en wat ik daarvan vind (spoiler: onzin, dat vind ik er van. Schadelijke onzin. Maar later meer daarover).

We kennen ze vast allemaal wel. Die opvoed tijdschriften en websites die schrijven dat als je hún stappenplan volgt dat jouw satansgebroed veranderd in het lieve engeltje waar je volgens pinterest recht op hebt. Die stappen vallen in drie categorieën: onhaalbaar (zorg dat je nooit, maar dan ook nooit haast hebt.), onzinnig (zorg dat je kind zijn lievelingskleur aan heeft) en  ok, dit is wel handig  (geef je kind keuzes).

Uiteraard beweert ieder artikel weer wat anders en kan je jezelf tureluurs stappen voordat je beseft dat het niet werkt.

Tja, en dan? Nou dan heb je dus af en toe een boze peuter. En die boze peuter gebeurt dus ook af en toe op een wel hele publieke plek (Hallo Jumbo!).

Punt van die artikelen is dat ze verwachting scheppen. De verwachting dat een boze peuter niet hoeft, dat je, mocht jouw peuter dus een keer uit haar romper schieten, het eigenlijk  jouw schuld is, want er was immers een stappenplan.

Volwassenen.

Even iets heel anders. Er zijn ook opvoedtijdschriften voor volwassenen. Zo noemen we ze niet natuurlijk, maar tijdschriften voor hippe vrouwen en fitte mannen zijn dat stiekem wel. Toch staan daar niet zo veel artikelen in over het voorkomen van driftbuien bij jezelf. Wel eens iets over het belang van je gevoelens uiten, of even lekker afreageren. Grappig, dat we bij onszelf het belang zien van boze gevoelens op een veilige manier uiten…..

Ik heb ook wel eens een driftbui. Meestal zo tegen het einde van de dag, als ik al iets te veel gedaan heb en nog vanalles moet. Of als er iets gebeurt waar ik echt niet tegen kan. Dan ben ik wel eens boos, en dat moet er uit. Maar bij ons heet dat dan anders, want driftbui klinkt nogal…nou, denigrerend eigenlijk.

Kinderen.

Grofweg rond het tweede levensjaar is er een periode waar het begrip van taal vele malen groter is dan het vermogen om taal te uiten. Oftewel, ze begrijpen je, maar kunnen zich niet begrijpbaar maken. Kan je je voorstellen hoe frustrerend dat is? Bedenk maar eens hoe vervelend het kan zijn om niet op een cruciaal woord te komen.

Komt nog eens bij dat rond diezelfde tijd de passieve fase van een kind over is. Ze willen actief zijn, eigen keuzes maken, zelf ontdekken. Dat past helaas niet in onze wereld. Want we moeten dingen doen, en we vinden alles eng en het moet er ook nog een beetje leuk uitzien ja!

Kortom: we willen vanalles van een kind wat geheel begrijpt, maar nog niet duidelijk kan maken, dat haar behoeftes echt heel ergens anders liggen. En zie dan nog maar eens rustig te blijven als peuterende wereldburger.

Mijn stappenplan.

Ik stel voor dat je niet uit alle macht gaat proberen om driftbuien te voorkomen. Niet dat je het moet gaan uitlokken ofzo. Het is echt wel handig om wat mee te bewegen met je kind. Hoe minder star je bent, hoe minder er is om tegen af te zetten.

Maar als we nu eens met zijn allen gaan accepteren dat mensen soms gewoon boos zijn, of verdrietig, of gewoon ontzettend teleurgesteld? En dat die gevoelens er soms op een onhandige plek uit komen.

Bij deze heb ik ook een stappenplan. Wat te doen bij een driftbui?

Stap 1:  Bedenk of je dit een vreemde is of een bekende.

Stap 2:  Als het een bekende is, begin met troosten, als het een vreemde is, bied hulp aan.

Dat is het, er is geen stap drie en dit plan werkt voor alle leeftijden en in alle situaties.

Het probleem van al die opvoedblaadjes is dat ze een verwachting van perfectie wekken. Waarbij dan ook nog eens een standaard wordt gecreëerd die lang niet altijd klopt.

Artikelen zijn hartstikke leuk en soms ook heel behulpzaam. Ik schrijf ze immers zelf. Maar persoonlijk zie ik liever een stuk over hoe ik mijn peuter kan helpen met haar emoties, dan hoe ik ze kan voorkomen.

 

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 februari 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 december 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 oktober 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 september 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 3 augustus 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 juli 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 juni 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 9 april 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 maart 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts