Blogopmaak

Moe van mom shaming!

DolleMoeder • feb. 21, 2019

mom shaming opvoeden moeders kritiek Mom shaming. Ofwel de realiteit waarin moeders een constante, nooit aflatende en zeer schadelijke stroom kritiek over zich heen krijgen. Ik ben er behoorlijk klaar mee. Wat mij betreft houden we er gisteren nog mee op, maar goed, zo simpel zal het wel niet zijn.

Wat is mom shaming?

Nou ja, ik zei het net al. De kritiek, de ongevraagde en onbehulpzame stroom negatieve opmerkingen vaak slecht vermomt als ‘advies’.

Het begint zodra je zwanger bent. “Zou je dat wel eten?” “Dat moet je niet tillen hoor.” en de altijd leuke “Mijn nicht/vriendin/collega kon dat allemaal wel tijdens haar zwangerschap.” Als je overigens dacht dat het alleen in informele kringen gebeurt moet ik je teleurstellen. Allerlei professionals doen vrolijk mee. Het consultatieburo is er zelfs berucht om!

Mom shaming is meer dan vervelend. Ik mocht laatst aan een vader uitleggen dat het eigenlijk heel normaal is dat zijn vrouw niet graag een ‘goede moeder’ genoemd wil worden. We vinden onszelf namelijk nooit goed genoeg. Volgens het aloude principe van reclame is de (negatieve) boodschap zo vaak verhaald dat we het zijn gaan geloven. Al die haat is fijn geïnternaliseerd en vreet ons weg van binnen.

Mom shaming zorgt er voor dat moeders hun grenzen voorbij lopen, niet om hulp durven te vragen en soms zelfs dingen doen waar ze helemaal niet achter staan. (Hun kind alleen laten huilen bijvoorbeeld.) Het is slecht voor kinderen en vernietigend voor moeders en het moet nu snotverdulleme eens klaar zijn!

Waarom doen we het?

Tja, goede vraag. Waarom doen we aan mom shaming? De grote grap van dit ellendige verhaal is dat het voornamelijk moeders zijn die elkaar zo naar behandelen.

Als ik er precies op in wil gaan waarom we zo tegen elkaar doen dan ben ik een feministisch boek aan het schrijven. Even heel kort door de bocht gesteld is het een oude en beproefde methode om een groep klein en afhankelijk te houden. Je zorgt gewoon dat ze elkaar de tent uit vechten. Doen ze het werk nog voor je ook.

Natuurlijk is dit niet een door een slechterik uitgebroed plan. (In een schuilplaats, onder een vulkaan, met poes op schoot en litteken over een oog.) Het gaat om patronen die langzaam ontwikkelen, verborgen zijn in ons sociale gedrag maar een ziek systeem in stand houden.

Weg met mom shaming!

Het stomme van mom shaming is dat we, om er van af te komen, niets anders hoeven te doen dan er mee ophouden. Gewoon inzien dat ongevraagd advies geen advies is. Dat jouw methode waarschijnlijk niet de enige juiste is en zelfs al weet je zeker dat je gelijk hebt, dat andere mensen hun eigen leercurve hebben.

Ik ben er zo klaar mee! Het is vermoeiend en ik ben al moe genoeg! Ik ben het zat, mom shaming is uit de mode, een stomme, oude gewoonte en absoluut onderdeel van het patriarchaat. Klaar nu! Moeders der aarde, verenigt u!

Wat doen we er aan?

Nou ja, stoppen dus. Maar goed, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn soms zo overtuigd van ons eigen gelijk en van onze rol als redder. Onder elke leuke kinderfoto moet het commentaar dat de gordel van de autostoel niet goed zit, dat dat mutsje af of juist op moet en dat je zo een draagdoek niet knoopt! (Oh ja, dat zijn allemaal voorbeelden van mom shaming. Ik heb het tot mijn spijt wel eens gedaan en jij vast ook.)

Wat je wel kan doen is (zo privé mogelijk) vragen of je advies mag geven…en dan ook “nee” als antwoord accepteren. Wat je kan doen is beseffen dat kinderen echt wel ergens tegen kunnen en niet meteen dood neervallen als ze een snoepje eten. Wat je vooral kan doen is beseffen dat, ook al heb je misschien gelijk, mom shaming niet de manier is om een ander te helpen. Het enige wat we bereiken is dat we andere moeders de grond in boren en hun last nog zwaarder maken.

Hoe je aan de andere kant omgaat met mom shamers heb ik geen goed antwoord op. Negeren kan helpen. Of een leuke standaardzin. “Bedankt voor het advies, ik zal het de aandacht geven die het verdient.”

 

Verder lezen?

The post Moe van mom shaming! appeared first on DolleMoeder.

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 feb., 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 03 dec., 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 okt., 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 sep., 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 03 aug., 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 09 jul., 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 jun., 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 09 apr., 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 mrt., 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: