Blogopmaak

Voornaamwoorden: omgaan met gender diversiteit.

DolleMoeder • mei 23, 2020

transgender gender pride boek vlag trans Het is zo langzamerhand onvermijdelijk. Je zal vroeg of laat geconfronteerd worden met……gender diversiteit…. (Dun dun dunnnnnn.) Tref uw voorbereiding nu of sla een sociale flater!

Nee, maar serieus, ik kom steeds meer mensen tegen die hun best doen om inclusief te zijn maar niet zo goed weten hoe. Dus bij deze, een handleiding. Die ongetwijfeld onvolledig gaat zijn, en ooit compleet achterhaald. Iets met vooruitgang en zo. Trek je growth mindset aan en kom mee!

Binaire voornaamwoorden.

Of je dus “zij” of “hij” zegt. In theorie hartstikke makkelijk. Doen we namelijk de hele dag. Toch merk ik dat het voor mensen nog moeilijk kan zijn als het om de trans-medemens gaat. Als je iemand al langer kent kan de overstap maken lastig zijn. Ook zie ik wat moeite met mijn mannelijk-moederschap. Dat levert me nog wel eens een “zij” op van mensen die beter weten en ook willen. Het idee van “moeder” en “hij” met elkaar combineren is nog vreemd.

Dus bij deze wat tips om de juiste taal te gebruiken en de eerste is lekker confronterend. Je moet de taal namelijk wel gebruiken. Een strategie die ik nog wel eens tegenkom is om gender taal heen gaan praten. Dat iemand constant je voornaam gebruikt en andere termen lekker neutraal maakt. Ja, oké, eehhh, nee. We horen je en het klinkt niet zo leuk. Liever af en toe een vergissing dan vermijden.

Volgende tip: oefen in je hoofd. Ja, echt. Als je weet dat je met of over een transgender persoon gaat praten oefen dan een paar zinnen in je hoofd. Ja, dat voelt misschien raar maar het helpt wel. Na een paar keer zit de juiste taal in je onderbewuste en gaat het vanzelf. Oh, en ja, ook met die onhandige en overduidelijk geoefende openingszin scoor je punten. Het is fijn om te merken dat je je best doet om me niet te kwetsen.

Laatste tip: zoek kansen om gender bevestigende taal te gebruiken. Meestal, als je met iemand praat, gebruik je amper gender taal. “Hij”, “zij” en “hen” (die laatste komen we zo op) hoor je als je over iemand praat en niet zo vaak in je gezicht. Zoek momenten om het wel te doen. Ja, nogmaals, ook al voelt dat onhandig. Een “hey meid” of “hallo vent” kan een goede toon voor het hele gesprek zetten. En nogmaals, dit traint jouw onderbewuste om de persoon met wie je praat te zien voor wie ze zijn.

Non-binaire voornaamwoorden.

Binnen het gender spectrum heb je ook een midden, een mooi, groot en kleurrijk midden. Daar kom je non-binaire mensen tegen en die gebruiken soms ook non-binaire voornaamwoorden. Rustig aan, niet in paniek schieten, je leert heel regelmatig nieuwe woorden dus dit kan je ook wel aan. En, leuke bijkomstigheid, de meest gebruikte non-binaire voornaamwoorden gebruik je stiekem allang.

Oké, ik ga wat te hard. Stapje terug. Er zijn in Nederland meerdere neutrale voornaamwoorden in gebruik. Als je wil weten hoe de persoon voor je neus aangesproken wil worden dan vraag je dat gewoon. Lekker simpel.

De meest bekende neutrale voornaamwoorden zijn hen/hun en die/diens. Geen totaal onbekende woorden dus het is een simpele kwestie van aan de nieuwe plek wennen. Voorbeeldje:

“Ik heb iemand leren kennen! Hen is ontzettend aardig en ik ben graag in hun gezelschap.” of

“Die is er nu even niet. Kan ik een boodschap aannemen voor diens?”

Geduld met gender.

Daar komt ie. Het verhaal wat ik nu al honderd keer met relatief geduld mocht aanhoren. Die ene keer dat de buurman van je achternicht zo’n raar iemand tegen kwam die hartstikke boos werd toen hij zomaar per ongeluk een keertje “hij” zei in plaat van “zij”.

…zucht…..

Oké, bij deze een handleiding wat-te-doen-als-je-gecorrigeerd-wordt. Want dat is schijnbaar soms moeilijk.

Let je op? Komt ie: Je zegt sorry en let er op dat je het daarna extra goed doet.

Heb je dat stuk? Komt nu de moeilijkste: Na het gesprek ga je even kort bij jezelf langs waarom het mis ging en welk stukje emotioneel werk jij nog te doen hebt. Want meestal gaat een vergissing niet over “je best doen” maar hoe je iemand onbewust ziet. Is oké, rustig maar, maakt je geen vreselijk mens. Ga er een keer op mediteren ofzo, dan kom je er wel uit.

Dan even over die zogenaamde boze reactie. Zogenaamd want in de praktijk gebeurt het vrijwel nooit. De meeste transgender mensen vinden het moeilijk om anderen te corrigeren en doen dat zo voorzichtig mogelijk. Kwam jij echt die ene persoon tegen die uit de genderneutrale onderbroek schoot? Dat kan.

Zie je, transgender mensen zijn precies dat, mensen. We hebben ook wel eens een slechte dag. Misschien was jouw kleine foutje de zoveelste vandaag. Misschien hebben ze net een tirade over zich heen gehad of misschien zijn ze gewoon ontzettend moe. Het kost je niets om rustig te blijven en begrip te tonen.

Transfobisch nawoord

Dan heb je natuurlijk nog die extra speciale mensen die zo geobsedeerd zijn door de gender identiteit van een ander dat ze uuuuren spenderen aan een negatieve discussie er over. Voor die mensen heb ik een boodschap:

Als je er eindelijk aan toe bent om zelf uit de kast te komen ben je welkom en vergeven. Tot die tijd mag je aan mijn hypothetische ballen zuigen. Doei!

Naam

Reactie

Laat een reactie achter

door DolleMoeder 25 feb., 2022
Ik ben ondertussen zo goed in scheiden dat ik een handboek kan schrijven. Dus, eehhhh, bij deze, mijn handboek voor scheidende ouders. Of nou ja, stukje nuance; dit is het eerst deel. De inleiding waarin ik nooit gedacht had op te kunnen scheppen over mijn praktijkervaring met scheidingen. Voor relatie advies moet je duidelijk niet […] The post Handboek scheiden; waarom zou je naar mij luisteren? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 03 dec., 2021
Zelfzorg. Ofwel, de eeuwige dooddoener: “Zorg je wel goed voor jezelf?” Bah!, Bah! Bah! Ik heb zo’n ontzettende klerehekel aan die vraag! Alsof je op je tandvlees loopt omdat je er gewoon even niet aan dacht om voor jezelf te zorgen! “Oh ja, da’s waar ook, laat me even alle stress uit zetten en een […] The post Zelfzorg met een zorgenkind. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 22 okt., 2021
Genderneutraal opvoeden is een ‘hot topic’. Ineens, of eigenlijk niet zo ineens, hoor je het overal, inclusief wat stevige kritiek. Want mogen meisjes nog wel meisjes zijn? En moeten jongens nu verplicht met poppen spelen? Mag je je kind nog wel gewoon Henk of Marietje noemen? Kort antwoord; het valt allemaal wel mee. Voor het […] The post Genderneutraal opvoeden, wat moet je daar nou weer mee? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 24 sep., 2021
Een geboorteplan. Met mooie picto’s of lieve tekst is het een fijne plek voor al je bevalwensen. Ja, of niet. Ik moet jullie iets bekennen; ik ben anti geboorteplan en zeer anti bevalwensen. Had je vast niet van me verwacht. Maar geef me even, dan zetten we samen het hele idee van een geboorteplan op […] The post Hoe schrijf je een geboorteplan? appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 03 aug., 2021
Er is weer een opleving in de discussie rondom het zogenaamde transgender gevaar. Ja, of we noemen het gewoon transfobie. We krijgen dit keer nieuwe smaakjes, vooral een weerstand tegen veranderende taal. Het idee dat genderneutraal of inclusief taalgebruik iets doen met de oude, voor veel mensen belangrijke, termen. Ook gaan de klassieke verhalen rond, […] The post Ontmoet het transgender gevaar. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 09 jul., 2021
Toen mijn mannelijkheid, nu een dikke twee jaar geleden, met geen mogelijkheid terug de kast in te proppen was, zette ik me, naast alle mooie vooruitzichten, ook schrap voor enige discriminatie. Dat was niet voor niets. Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige, liefhebbende en steunende omgeving maar dat hele trans zijn is niet allemaal […] The post Nee Karen, kinderen van transgender ouders zijn niet zielig. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 15 jun., 2021
Als je een zorgenkind hebt, een anders-dan-anders kind, herken je misschien de paniek die je voelt bij de zoveelste afwijzing, het volgende overleg of de keer op keer uitgesproken ‘zorgen’ die iedereen heeft. Leuk wel, zo’n extra stukje trauma. Een systeem ingesteld op afwijzing Laatst bracht ik mijn dochter naar de opvang. Kneiterleuke plek trouwens, […] The post Constante afwijzing; Hoe ouders van een zorgenkind in de stress schieten. appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 09 apr., 2021
Als we denken aan een typische autist dan denken we vaak aan een kind of volwassene die rare, herhalende bewegingen maakt. Heen en weer wiegen bijvoorbeeld, of met de handen fladderen. Dat bewegen wordt stimmen genoemd en daar wil ik vandaag over praten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; iedereen stimt. […] The post Ik stim, jij stimt en wij stimmen allemaal! appeared first on DolleMoeder.
door DolleMoeder 19 mrt., 2021
Er zijn behoorlijk wat ouders in nood de laatste tijd en dat vind ik behoorlijk begrijpelijk. Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ha! Dat was een inkopper, en een understatement. Kinderen opvoeden is een taak voor ongeveer zes volwassenen (heb ik uitgerekend, lees maar! Je bent niet gek, je bent gewoon met te weinig.) dus het […] The post Ouders in nood; Help ik verzuip! appeared first on DolleMoeder.
Meer posts
Share by: